Over EEN DAG MET ENSOR OP STAP IN OOSTENDE

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 23 apr
  inGanshoren

  OP DE KOFFIE MET BARBARA ROTTIERS

  Barbara Rottiers dook in het leven en werk van Astrid Lindgren. De wereldberoemde schrijfster inspireerde niet alleen via haar fantastisc...
 2. 07 mei
  inGanshoren

  OP DE KOFFIE MET JESSA WILDEMEERSCH

  Try-out verteltheater - De Madonna van de kleine vallei.
 3. 24 mei
  inOostende

  EEN DAG MET ENSOR OP STAP IN OOSTENDE

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester - vernieuwer, ...
Toon alle activiteiten
24 mei
Oostende - CC De Grote Post

EEN DAG MET ENSOR OP STAP IN OOSTENDE

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester - vernieuwer, gamechanger, inspirator en ...complexe persoonlijkheid. Wij gaan met Ensor een dag op stap in zijn geboortestad Oostende omĀ  kennis te maken met het ware gelaat van 'de man achter de maskers'.

vrijdag 24 mei 2024 van 08:50 uur tot 21:00 uur

Ensor als gids in zijn geboortestad Oostende

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester - vernieuwer, gamechanger, inspirator en ...complexe persoonlijkheid. Wij gaan met Ensor een dag op stap in zijn geboortestad Oostende om  kennis te maken met het ware gelaat van 'de man achter de maskers'.

Programma - voorstel

08:50 Samenkomst in Station Brussel Zuid; trein naar Oostende om 09:03
10:15 Aankomst Oostende 
11:45

Geleid Bezoek Ensorhuis 
Hier, in de Vlaanderenstraat, leefde en werkte James Ensor tot aan zijn dood in 1949. Ensor erfde het pand van zijn oom. Daarvoor woonde hij, samen met zijn ouders, wat verderop. Na zijn dood werd het onaangeroerde woonhuis tot museum gepromoveerd. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes. Je wekt Ensors schilderijen tot leven, snuistert in zijn interieurspullen en carnavalsmaskers, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je piepen in zijn authentieke woon- en werkplek. Of thuiskomen bij Ensor.

Zelfportretten - tentoonstelling in het Ensorhuis
Het zelfportret is bij Ensor van essentieel belang en neemt een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre. Het zelfportret dat ontstaat dankzij het gebruik van de spiegel wordt een ‘subjectieve’ afspiegeling. De schilder als onderwerp wordt het voorwerp van zijn eigen afbeelding. Het zelfportret vormt als het ware een nieuw spiegelbeeld dat geconfronteerd wordt met de gespiegelde en met de kijker. Het zelfportret zet aan tot bespiegeling. Zijn leven lang portretteerde James Ensor zichzelf.

13:15 Lunch in De Grote Post
14:15 Wandeling naar Theobalds boothuisje, het smalste Art-nouveau pand van Oostende op amper enkele passen van het Ensorhuis.

Expo 1: De Vlaanderenstraat ten tijde van James Ensor is een tentoonstelling met
foto’s, documenten en oude postkaarten over ‘zijn straat’ tussen 1860 en 1949.
Hoe zag het architectonisch patrimonium van deze straat eruit tijdens Ensor’s leven?
En wat is de geschiedenis van deze bekende straat?  

Expo 2: Patchwork - de straat van Ensor door Irène Philips. Zij toont een hedendaagse visie van de Vlaanderenstraat, uitgebeeld in schilderijen en tekeningen. Irène Philips, beeldend kunstenaar,
vestigde zich in 2013 in Theobalds Boothuisje en heeft er haar atelier. Het pand fungeert hier als een stille getuige van een groot verleden en een steeds veranderend heden… Hier hebben de muren ogen!

15:00 Ensor stadswandeling met gids 
19:30 Vertrek treinstation voor trein naar Brussel
21:00 Aankomst in Brussel Zuid

3ab35f2f-e8ff-4577-a179-934cd9465764- Ensor huis

Ensor Zelfportretten_Toerisme Oostende vzw

Prijzen

Meer info over de deelnameprijs volgt

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunstDagevenementNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2ActiviteitBezoek met gidsWandeling met gidsGeschiedeniserfgoedstadsbezoekwandelingGeleid BezoekCultuurregio Brussel