Over TUSSEN DE SOEP EN DE FEITEN - Drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen)

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

06 feb
Brussel - Muntpunt

TUSSEN DE SOEP EN DE FEITEN - Drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen)

Brussel en Antwerpen kampen met een alarmerende stijging van druggerelateerde incidenten. Dat roept vragen op over de openbare veiligheid en de capaciteiten van de ordediensten. Charlotte Colman, professor drugsbeleid en criminologe UGent, bespreekt de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid en de resultaten daarvan.Daarna zoomt ze in op de drugshandel  zelf.

dinsdag 6 februari 2024 om 12:00 uur

Brussel en Antwerpen kampen met een alarmerende stijging van druggerelateerde incidenten. Dat roept vragen op over de openbare veiligheid en de capaciteiten van onze ordediensten. In beide steden werden geavanceerde drugsnetwerken ontdekt, die de volksgezondheid bedreigen en voor meer criminaliteit zorgen. Criminele organisaties profiteren van de lucratieve handel om hun invloed en controle te vergroten. De overheid herbekijkt en verbetert haar strategieën om met deze problematiek om te gaan. De Brusselse en Antwerpse politiediensten werken samen om de ingewikkelde netwerken van illegale drugshandel te ontmantelen. Maar de uitdaging is groot, en de criminelen zijn niet alleen in maar ook buiten België actief.

Charlotte Colman bespreekt de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid en de resultaten ervan. Daarna zoomt ze in op de drugshandel zelf: welke illegale drugs worden verspreid en gesmokkeld via België en waarom ons land zo aantrekkelijk is op dit vlak.

Prof Charlotte Colman_ugentOver Charlotte Colman
Charlotte Colman is professor drugsbeleid en criminologie (UGent). Als docente en onderzoeker buigt ze zich over de drugswereld (o.a. online drugsmarkten, netwerken van drugsproducenten of evaluatie van drugsbeleid), met speciale aandacht voor de link met het strafrechterlijk beleid. Voorbeelden hiervan zijn de evaluatie van het Belgische drugsbeleid en de samenwerking tussen justitie en (drug)hulpverlening in het kader van druggerelateerde criminaliteit.

Meer info op Muntpunt

Een samenwerking tussen:
Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Masereelfonds, Mensen & Wetenschap, Muntpunt, Odisee, Vermeylenfonds, VUB en Willemsfonds.

Prijzen

  • Iedereen is welkom vanaf 12:00u voor een kom vegetarische soep i.s.m. Atelier Groot Eiland.
  • De spreker start om 12:30u
  • Nadien is er tijd voor vragen uit het publiek
  • Deelname: gratis
  • Inschrijven is aanbevolen, maar niet verplicht
Labels: Mens & MaatschappijDiversiteitNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2RolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitEuropaLokaalBijeenkomstCultuurregio Brusselactualiteit