Over AVANT-GARDE IN GEORGIË (1900-1936)

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

14 okt
Brussel - Bozar

AVANT-GARDE IN GEORGIË (1900-1936)

Bezoek met gids aan de tentoonstelling 'De avant-garde in Georgië (1900-1936)' in het kader van 'europalia georgia'. Voor de eerste keer in Europa wordt een een hoofdstuk verteld uit de avant-gardekunst dat grotendeels in de vergetelheid is beland.

zaterdag 14 oktober 2023 om 11:00 uur

De avantgarde in Georgië wordt getoond en in zijn context geplaatst aan de hand van een groot aantal werken (schilderijen, tekeningen, boeken, films, foto’s, decors en kostuums uit film en theater) die vooral in Georgië worden bewaard.

In de turbulente mondiale context, na de val van het Russische Rijk en de Oktoberrevolutie, riep Georgië in 1918 zijn onafhankelijkheid uit: een betoverend intermezzo dat maar van korte duur was – tot aan de Sovjetinval in 1921 – waardoor er bloeiende en inspirerende avant-gardecreaties konden ontplooien. De kunstenaars ontwikkelden nieuwe praktijken en herdefinieerden een algemene levenshouding. Hun werk nam diverse vormen aan, met een mix van Georgische tradities en westerse en oosterse invloeden die zich uitten in schilderijen, tekeningen, teksten, films, foto’s, performances, typografische experimenten en publicaties van boeken en toneelstukken. Uiteenlopende bewegingen zoals het (neo-)symbolisme, het futurisme, het dadaïsme, de zaoum, het toutisme, het expressionisme, het kubisme en het kubo-futurisme bestonden er naast elkaar en resulteerden in een nooit eerder geziene creatieve overvloed. Het jaar 1936 en de grote zuiveringen onder het Stalinregime betekenden het einde van de avant-gardecreatie, maar de ideeën bleven ondanks alles door de generaties heen bestaan en kwamen in de jaren 1970 weer aan de oppervlakte.

Met werk van onder anderen Elene Akhvlediani, Irakli Gamrekeli, Gigo Gabashvili, Nutsa Gogoberidze, Lado Gudiashvili, David Kakabadze, Shalva Kikodze, Kote Mikaberidze, Petre Otskheli, Niko Pirosmani, Alexander Salzmann, Ilya en Kirill Zdanevich. 

De tentoonstelling wordt aangevuld met een programma van performances en rondleidingen, waardoor bezoekers een nog dieper inzicht krijgen in de creatieve rijkdom van de Georgische avant-garde. Met onder anderen: Meggy Rustamova, Koen Peeters, Régis Gayraud, Elene Abashidze, Bojan Djordjev en het Adilei-koor.

Curatoren: Nana Kipiani, Irine Jorjadze en Tea Tabatadze, in samenwerking met europalia.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 12,00

Afspraak om 10:50u in de hall van Bozar, aan ‘Meeting Point Groups’.
De rondleiding duurt ongeveer 1u30.

Verplicht in te schrijven voor 10 oktober bij: christine.vanvlierden@skynet.be

De gids wordt u graag aangeboden door Davidsfonds Ganshoren
Deelname: 12€/persoon (cash te betalen voor het bezoek);
gratis op vertoon van je museumpas.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurMens & MaatschappijLiteratuurBeeldende kunstFilmMuziekTheater & dansPolitiekNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2ActiviteitEuropaBezoek met gidskunstfestivalerfgoedGeleid BezoekBrusselbezoek met gids