Over JEAN DELHAYE IN GANSHOREN - Architect en verdediger van het werk van Victor Horta

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

17 sep
Ganshoren - Brunswyck Paviljoen

JEAN DELHAYE IN GANSHOREN - Architect en verdediger van het werk van Victor Horta

Lezing door Jos Vandenbreeden en gegidste wandeling

zondag 17 september 2023 om 15:30 uur

JJean Delhaye - Architect en verdediger van het werk van Hortaos Vandenbreeden spreekt over de invloed van Victor Horta op het werk van Delhaye en de verschillende campagnes die zijn laatste medewerker voerde om het werk van Horta te beschermen. Als late medewerker van Horta had Delhaye een grote bewondering voor zijn meester, wat hem ertoe bracht diens werk te beschermen in een tijd waarin de Art Nouveau – die in ongenade was gevallen – smalend omschreven werd als ‘noedelstijl’. Na de afbraak van enkele meesterwerken van Horta, zoals het Hotel Aubecq in 1950 en het Maison du Peuple in 1965, begon hij aan een ware kruistocht om nieuwe rampen te voorkomen. In 1961 overtuigde hij de burgemeester van Sint-Gillis om het huis van Horta te kopen en er een museum van te maken. Hij kocht ook andere gebouwen van de meester, zoals het Hotel Tassel, het Hotel Deprez-Vandevelde en de uitbreiding van het Hotel Van Eetvelde. Als architect bouwde Delhaye tussen 1936 en 1960 zeven appartementsgebouwen in Ganshoren, waarvan hij er één bewoonde, op de hoek van de Villegaslaan en de Amaryllisstraat. In verschillende van deze modernistische woningen ziet men decoratieve elementen die verwijzen naar het werk van Horta, met name in het ijzersmeedwerk.

Over de spreker - Jos Vandenbreeden, architect en professor emeritus aan het departement Architect uur Sint-Lucas Brussel en Gent (1971-2012). Zaakvoerder van de bvba jos vandenbreeden erfgoedarchitecten. Restauratie-architect, o.m. van het herenhuis Solvay, Unesco Werelderfgoed, van Victor Horta, de Basiliek van Koekelberg, restauratie- architect van het Belle Époque Centrum in Blankenberge (i.s.m. T.O.P. office, on twerp-architect Luc Deleu). Medestichter en directeur van de VZW Architecture Archive - Sint-Lukasarchief, waar architecturale en bouwhistorische studies, sensibiliseringsen reddingsacties voor het erfgoed onder zijn leiding werden uitgevoerd, zoals o.m. voor het Omroepgebouw Flagey. Bestuurder van de Stichting Architectuurarchieven - SAVE. Talloze publicaties en overzichtswerken over architectuur zoals o.a. Art Nouveau in België, De 19de Eeuw in België, Art Deco en Modernism e in België, de Encyclopedie van de Art Nouveau, Art Nouveau, Art Decoen Modern isme, Architectuur in België. 

Prijzen

Gratis toegang.

Reserveren is verplicht: nederlandse.cultuur@ganshoren.brussels

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurMens & MaatschappijArchitectuurWetenschap & techniekLezingNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2RolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitEuropaBezoek met gids