Brussel en Antwerpen kampen met een alarmerende stijging van druggerelateerde incidenten. Dat roept vragen op over de openbare veiligheid en de capaciteiten van de ordediensten. Charlotte Colman, professor drugsbeleid en criminologe UGent, bespreekt de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid en de resultaten daarvan.Daarna zoomt ze in op de drugshandel zelf.
Brussel en Antwerpen kampen met een alarmerende stijging van druggerelateerde incidenten. Dat roept vragen op over de openbare veiligheid en de capaciteiten van onze ordediensten. In beide steden werden geavanceerde drugsnetwerken ontdekt, die de volksgezondheid bedreigen en voor meer criminaliteit zorgen. Criminele organisaties profiteren van de lucratieve handel om hun invloed en controle te vergroten. De overheid herbekijkt en verbetert haar strategieën om met deze problematiek om te gaan. De Brusselse en Antwerpse politiediensten werken samen om de ingewikkelde netwerken van illegale drugshandel te ontmantelen. Maar de uitdaging is groot, en de criminelen zijn niet alleen in maar ook buiten België actief.
Charlotte Colman bespreekt de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid en de resultaten ervan. Daarna zoomt ze in op de drugshandel zelf: welke illegale drugs worden verspreid en gesmokkeld via België en waarom ons land zo aantrekkelijk is op dit vlak.
Over Charlotte Colman
Charlotte Colman is professor drugsbeleid en criminologie (UGent). Als docente en onderzoeker buigt ze zich over de drugswereld (o.a. online drugsmarkten, netwerken van drugsproducenten of evaluatie van drugsbeleid), met speciale aandacht voor de link met het strafrechterlijk beleid. Voorbeelden hiervan zijn de evaluatie van het Belgische drugsbeleid en de samenwerking tussen justitie en (drug)hulpverlening in het kader van druggerelateerde criminaliteit.
Een samenwerking tussen:
Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Masereelfonds, Mensen & Wetenschap, Muntpunt, Odisee, Vermeylenfonds, VUB en Willemsfonds.