
Aan de hand van deze persoonlijke verhalen vertelt auteur Sofie Peeters, zowel in het boek als tijdens de lezing, op laagdrempelige en eenvoudige manier over hoe het is om met deze aandoeningen te leven. Ook verzamelde Sofie de meest recente kennis over deze aandoeningen bij medisch experten.
Heb jij onverklaarde mentale of fysieke symptomen? Ja? Dan is de kans groot dat je een vrouw bent. Maar waarom is drie vierde van de patiënten met onverklaarde symptomen vrouw? Waarom hebben vrouwen 33% meer kans om in het ziekenhuis te belanden met ernstige bijwerkingen van medicatie? En hoe komt het dat we de ware omvang van de clitoris pas ontdekten in 1998? In het boek 'Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten' onthult Sofie Peeters de oncomfortabele waarheid: eeuwenlang werd medisch onderzoek gebaseerd op het mannelijk lichaam, waardoor kennis over het vrouwenlijf achterstand opliep.
Migraine, menopauze, hartfalen, endometriose, depressie, ADHD en
een zoektocht zonder eindpunt: 7 aandoeningen die vaker (of enkel) voorkomen bij vrouwen en waarover te weinig geweten is. 7 bekende vrouwen - Evy Gruyaert, Lieve Blancquaert, Cathérine Ongenae, Uwe Porters, Evangeline Agape, Ahlaam Teghadouini en Elisabeth Lucie Baeten – vertellen over hun persoonlijke zoektocht naar de juiste diagnose en de impact ervan op hun leven en de relatie met hun lichaam. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen vertelt auteur Sofie Peeters, zowel in het boek als tijdens de lezing, op laagdrempelige en eenvoudige manier over hoe het is om met deze aandoeningen te leven. Ook verzamelde Sofie de meest recente kennis over deze aandoeningen bij medisch experten.
Na de lezing is er ruimte voor een nagesprek en om het boek aan te kopen.
Organisatie: GC De Zeyp ism LDC De Rotonde, Nederlandstalige Bibliotheek, Davidsfonds, Willemsfonds en Cultuursmakers - afdelingen Ganshoren
Sofie Peeters (1986) is all-round storyteller: ze schrijft, filmt en maakt podcasts. Gender is de rode draad in haar werk. In 2017 ontving ze voor haar werk een prijs van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Nadat ze persoonlijk onzacht in aanraking kwam met de medische genderdatakloof, besloot ze deze professioneel te onderzoeken. Hieruit ontstond de podcast ‘Geen kleine man’ (2021), i.s.m. Audiocollectief SCHIK. En in juni 2024 verscheen haar boek ‘Het Vrouwenlijf en wat we er niet over weten’.