Over LUIK – ‘DE VURIGE STEDE’

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

30 apr
in Antwerpen - Fakkeltheater

The Broken Circle Breakdown in theater

Ontdek de roots van bluegrass
06 mei
in Puurs-Sint-Amands - CC Binder

Red Star Line musical - gekaderd

Spektakel musical. De Gouden Horizon
22 apr
Luik - Station Guillemins

LUIK – ‘DE VURIGE STEDE’

Treinen vanuit Brussel naar Luik;

Geleid bezoek aan het station Guillemins, ontworpen door architect Santiago Calatrava; 
Lunchen in het centrum van Luik
Wandeling met gids door het historisch hart van de stad
Afsluiten bij het ‘Une Gaufrette Saperlipopette’ voor een echte Luikse wafel.
Uitgesteld tot mei 2024

zaterdag 22 april 2023 van 08:00 uur tot 20:00 uur

De 'vurige stede' - Deze uitdrukking is geenszins een metafoor, hoewel ze haar oorsprong vindt in de titel van de gelijknamige roman van graaf Henry Carton de Wiard, wiens werk vooral bestaat uit een reeks historische romans, want hij wilde elk deel wijden aan de beschrijving van een Belgische stad. Het eerste verhaal, 'La Cité Ardente' verschijnt in 1905. Het schetst de onverschrokkenheid van de Luikenaars tegenover de vijand, Karel de Stoute. Luik ontleent daaraan haar tweede identiteit.

Sinds begin 15e eeuw schijnt het meedogenloze conflict tussen de hertog van Bourgondië en het Luikse volk onafwendbaar. Vanaf dan en ruim een halve eeuw lang berustten hun respectieve politieke keuzes immers geheel en al op tegenstellingen: de Bourgondische territoriale centralisatie- en eenmakingsdrift stak steevast af tegen de vurig gekoesterde onafhankelijkheidseis van de Luikenaars. 

Daguitstap uitgesteld tot mei 2024!

Prijzen

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunstDagevenementMatigActiviteitBezoek met gidsWandeling met gidsGeschiedeniserfgoedstadsbezoekwandelingGeleid Bezoek