Praat mee tijdens dit gesprek over burgerwetenschap en luchtkwaliteit in Brussel, en ontdek waarom dit zo belangrijk is voor onze gezondheid.
Bewoners halen hun neus niet op voor de Brusselse luchtkwaliteit. In 2021 onderzocht BRAL met 'CurieuzenAir' de globale luchtkwaliteit in de stad Brussel. Daarna voerde 'ExpAIR' een jaar lang metingen uit op de 24 meest vervuilde plaatsen in de stad. Er werden ook lokale meetcampagnes opgezet met burgers. Samen met hen werd de impact van veranderingen in de publieke ruimte gemeten. Het resultaat is een duidelijk beeld van de huidige luchtkwaliteit in Brussel.
Praat mee tijdens dit gesprek over burgerwetenschap en luchtkwaliteit, en ontdek waarom dit zo belangrijk is voor onze gezondheid.
Sprekers zijn Zoë Jacquet en Eva Forceville van BRAL, een stadsbeweging die ijvert voor een duurzaam Brussel. Zoë is projectmedewerker van ExpAIR en beheert de metingen van het secundaire netwerk. Ze zet de ambassadeurs die een meetpunt geadopteerd hebben in de kijker via een engagement in een participatief proces.
Eva brengt mensen samen in workshops over luchtkwaliteit voor ExpAIR. Ze zorgt ervoor dat BRAL naast haar grote secundaire netwerk ook investeert in meer lokale netwerken. Daarin kunnen burgers zelf beslissen waar en wanneer de luchtkwaliteit in hun buurt wordt gemeten.
‘Tussen de Soep en de Feiten’ is een samenwerking tussen Brussels Academy, CCV, Citizenne, CM, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Louis Paul Boonkring, Masereelfonds, Mensen & Wetenschap, Muntpunt, Odisee, OKRA, Vermeylenfonds, VUB en Willemsfonds.